Ärrkorrigering – konsten att få bort ärr

När man ser vissa typer av ärrvävnad är det svårt att tro att man ska kunna göra särskilt mycket för att kunna få bort ärren. Generellt kan man säga att viss typ av ärrvävnad behöver kirurgi för att man ska nå godkända varaktiga resultat. Tex ärr från brännskador där ofta transplantation av huden är nödvändig för att nå bra resultat.

Filler injektioner

Fillers är vanliga inom kosmetisk kirurgi för att få bort tex rynkor och håligheter under ögonen m.m. Doktorn injencerar ett medel som får huden att reagera, ofta med en lätt svullnad. Metoden kan var bra, i synnerhet på ärrvävnad som är försänkt och man kan lyfta ärret till hudens nivå. Nackdelen med fillers är att det går ur kroppen och effekten försvinner efter ofta 6-12 månader. Man kan då givetvis fylla på mer.

Salvor för att ta bort ärr

Givetvis kan inte en salva få bort ett ärr. Ärrvävnad är när den är nybildad rödlila. Färgen beror på den inflammation som uppstår i samband med läkningsprocessen i huden. Den rödlila färgen kan man reducera med olika salvor på ett effektivt sätt. Dock ska man veta att med tiden lägger sig den röda ärrtonen och ärrvävnaden antar en mer hudnära ton.